viadanza dansreizen naar Havana, Cuba Terug naar de index van viaDanza salsa dansreizen naar Cuba
over viadanza het reisprogramma salsa cuba infos hotels prijzen en kalender online boeken contact
 
   

 

 

Santaria, de verborgen religie in Cuba

*Santaria, katholicisme in een Afrikaans jasje

Ten tijde van de slavernij verboden de katholieken Spanjaarden de Yoruba’s hun eigen Afrikaanse goden, de Orisha’s te vereren. Onder druk van hun meesters deden de Yoruba’s of zij de katholieke heiligen aanbaden, in werkelijkheid echter werd elke heilige door hen in stilte omgedoopt tot een van de vele Orishagoden. Op die wijze konden de slaven in het geheim hun eigen religieuze feesten vieren en hun eigen goden een plaats geven. De geest van hun goden, zo dachten de Yoruba’s kon ten slotte niet gevangen worden en zo overleefde de eigen religie alle gruwelijkheden van de slaventijd.

*Santaria, uitleg over de Orisha’s

Er zijn wel 400 Orisha’s bekend maar in Cuba worden er ongeveer 20 vereerd. Elke Orisha heeft zijn eigen symbolen, muziek, dansritme en kleuren die terugkomen in de kralenkettingen. In de mindere toeristische wijken van Havana vind je winkels die vol staan met attributen die gebruikt worden in de rituelen van Santaria zoals schelpen, palmnoten, kommetjes van halve kokosnoten, kaarsen, verse kruiden, gekleurde kettingen, veren en kraaltjes. De Orishagod Orula bijvoorbeeld is de katholieke heilige Sint Franciscus

*Santaria, religie als levensstijl, inwijding tot Santero

De inwijding tot Santero vergt de nodige voorbereiding. Om na te gaan welke Orisha bij de gelovige past, werpt de ‘’Babalao’’, de hoogste priester uit de Santariahierarchie, palmnoten op een houten bord en afhankelijk van de positie die de noten in nemen ziet de Babalao welke Orisha zich heeft aangemeld. Hierna volgt een ceremonie gericht op het reinigen van het innerlijk. Het hoofd van de in te wijden persoon wordt kaal geschoren en het lichaam wordt volledig in witte kleding omhuld. De witte kleding, symbool voor reinheid en zuiverheid moet een heel jaar gedragen worden. Na dit jaar vindt er een definitief inwijdingsritueel plaats.

Gedurende dit ritueel worden toekomstige Santero’s zeven dagen van de buitenwereld afgesloten. In deze periode worden zij vergezeld en verzorgd door een Babalao en zijn assistenten. Terwijl de al ingewijde Santero’s aangevuurd door meeslepende tromgeroffel luid zingend hun eigen Orisha’s aanroepen raakt de toekomstige Santero en trance. De Orisha kruipt in het lichaam van de ingewijde en is op deze wijze aanwezig tijdens de ceremonie. Om de Orisha’s gunstig te stemmen worden er geiten en kippen geslacht. De Orisha zet een levenspad voor je uit en op basis van deze beslissing ontvangt de nieuwe Santero een aantal regels waar deze zich zijn hele leven aan moet houden. Deze van boven af opgelegde regels zijn per persoon verschillend en kunnen uiteen lopen van het niet meer eten van chocola of mais tot het nooit meer misbruiken van water door het zwemmen in rivieren en zeeen. Na de inwijding mogen zij zich Santero of Santera noemen. De Santero krijgt bovendien te horen of hij de kracht zal bezitten ooit een Babalao, een priester dus, te worden. Voor vrouwen is het priesterschap niet weggelegd.

*Santero, financiele aderlating

De rituelen van Santaria zijn in de praktijk behoorlijk duur. Inwijding tot santero of Santera kan oplopen tot 15,000 pesos. De Babalao en zijn assistenten moeten worden voorzien van veel en kostbaar eten en drinken. Ook de Orisha’s kunnen heel gulzig zijn en veel offers eisen. Als je bedenkt dat een Cubaan gemiddeld 300 peso per maand verdient dan is het begrijpelijk dat een beslissing om Santero te worden, een beslissing is die men neemt met de gehele familie want zonder hun steun is het een onmogelijke zaak Ook voor advies over bijvoorbeeld geldkwesties, gezondheid en relaties kan een Babalao behoorlijke prijzen vragen.

Adressen voor nadere informatie van Afro-Cubaanse religie

Casa Africa
Obrapia 157
e/c Mercaderes y San Ignacio
Oud Havana

Museo de los Orisha’s
Prado 615
e/c Monte y Dragones
Oud Havana

Calejon de Hamel
Hamel 1054
e/c Aramburo y Hospital
Centrum Havana

In de Callejon de Hamel wordt elke zondag rumbamuziek gespeeld en tevens worden de verjaardagen geviert van de Orisha’s. De entrée is gratis

Tijdens de reis kun je altijd meer informatie krijgen van onze reisbegeleider
 

.
 


Santeria