Spanje| Reisinfo A-Z

informatie
Spaans Verkeersbureau
Kurfürstendamm 63
10707 Berlijn
Tel. 030 - 882 65 43

Medische hulp - ziekteverzekering 

Voordat u reist, is het raadzaam om bij uw zorgverzekeraar te informeren naar de nieuwste voorschriften. Verzekerde personen van de Duitse of Oostenrijkse ziekteverzekering kunnen ook rechtstreeks medische hulp in Spanje zoeken. Hiervoor hebben zij het formulier E 111 nodig dat is uitgegeven vanuit hun woonplaats.

U gebruikt dit formulier om naar de provinciale afdeling van het Nationaal Socialistisch Instituut van Seguridad Social te gaan, waar u een map met gezondheidscertificaten ontvangt. Zwitserse burgers en particuliere verzekerden kunnen de kosten vergoed worden volgens de voorschriften met presentatie van de Spaanse papieren.

Diefstal in Spanje 
Een kort moment is genoeg en de handtas is al van eigenaar veranderd. Hier is snelle actie en een cool hoofd aangekondigd:
Zorg er voor dat u alle telefoonnummer bij u heeft in geval van diefstal.
Uw bank voor het blokkeren van uw pas(sen)
Uw mobiele telefoonprovider voor het blokkeren van uw telefoon.
Wij raden ten sterkste aan om bij diefstal vooral aangifte te doen bij de lokale politie in geval dit is vereist door uw reisverzekering.

Aankopen
Winkelen in Spanje is leuk en de selectie is enorm. Het is raadzaam om de kleine straatjes van de hoofdwegen te verkennen. Hier vindt u geweldige boetieks met mode anders dan de reguliere warenhuizen en ketens. In Barcelona wordt de oude stad met de "Gotische wijk" aanbevolen. Vooral voor gasten die op zoek zijn naar de authentieke ervaring, een absolute must. In Malaga, de Calle Marquéz de Larios, het moderne havengebied Muelle Uno of de mediterrane markt "Mercado de Atarazanas" wordt aanbevolen om te winkelen.

In Palma zijn er vele grote en kleine speciaalzaken en een huis voor holistische schoonheid: "Centro de Moda". Als u het liever rustig aan doet, wandelt u gewoon door de straten en laat u verrassen. Het Spaanse trendmerk "Desigual" is te herkennen aan de schelle, heldere kleuren.

Eten en drinken 
Spanjaarden houden ervan om goed te eten - of dit nu met een partner, familie of zakelijke vrienden is. Alle restaurants zijn al goed gevuld rond het middaguur. 'S Avonds raden we tafelreserveringen aan, vooral als je in groepen reist. Belangrijk: in Spanje eet je ongeveer 2 uur later. Dat wil zeggen, 's middags vóór 14.00 (behalve op de markt) en' s avonds niet vóór 21.00 uur. De keuken is mediterraan, licht en heerlijk. Met name de viskaart is vanwege de nabijheid van de zee veelzijdig en zeer aan te bevelen. De delicatessen van de vele tapasbars maken ook deel uit van het culinaire programma.

Restauranttips voor de betreffende bestemming kunnen bij de víaDanza-reisgenoot ter plaatse worden verkregen.

Feestdagen Spanje

Januari 
1.1. Nieuwjaardag
Overal in de wereld zijn mensen druk bezig om druiven te eten in de laatste 12 seconden van het vergane jaar. Als je dat kunt doen, heb je volgend jaar geluk. 

6.1. Drie koningen(Reyes) 

De kerstcadeaus worden deze dag in Spanje uitgedeeld.

April 
Witte Donderdag (Jueves Santo)
Goede vrijdag (Viernes Santo)
Paasmaandag (Lunes de Pascua) - is slechts een vakantie in Catalonië.


23.4. Sant Jordi 
De vrouwen schenken de mannen een boek en de mannen schenken de vrouwen een roos.

Mei 
1.5. Dag van de arbeid (Fiestas del Trabajo) 
In mei is er overal in Spanje de Juegos Florales (Bloemenspel).

Juni 
Corpus Christi – Feest met traditionele maskers. 

24.6. Sant Joan: Mid-zomernacht
Het feest wordt luid en lang gevierd met vuurwerk, dans en alcohol in de nacht van de 24e. Deze dag is alleen in Catalonië.

Augustus 
Elk dorp en elke wijk viert zijn Fiesta Mayor eenmaal per jaar. Dagvieringen, parades, vuurwerk.  De exacte data zijn per dorp verschillend.

15.8. Maria Hemelvaart (Asunción)

September 
11.9. Fiesta Nacional de Catalunya 
Catalaanse vrije dag

Oktober 
09.10. Dag van het land van Valencia 
Alicante, Valencia en Castellon vieren de dag van de Valenciaanse burger (Dia del Valenciano) en de dag van Sint Dionysius op 9 oktober. 

12.10. Spaanse vrije dag (Día de la Hispanidad/El Pilar) 
Ter gelegenheid van de ontdekking van Amerika door Christopher Columbus.

November 
1.11. Allerheiligen (Todos los Santos) 
Internationale vrijdag waarop bijna alles is gesloten.

December 
6.12. Dia de la Constitución 
8.12. Onbevlekte bevangenis (Immaculada Concepción) 
13.12. Santa Lucia 
25.12. Eerste kerstdag (Natividad del Senor) 
26.12. Tweede Kerstdag, alleen in Catalonië. Bovendien viert elke regio en elke plaats zijn eigen festivals, die kunnen duren van een lang weekend tot twee weken. Tijdens deze dagen is er een enorme activiteit, maar slechts een beperkte aantal zakelijke activiteiten.

Openingstijden 
Algemene openingstijden zijn van maandag tot zaterdag van 9.30 uur tot 13.30 uur en van 16.30 uur tot 20.00 uur. De belangrijkste zakencentra en warenhuizen zijn geopend van 10:00 tot 21:00 uur of zelfs tot 22:00 uur. De grote winkelcentra zijn zelfs op sommige zondagen van het jaar geopend. In de kustgebieden blijven de winkels meestal open tot ver na 22.00 uur in het hoogseizoen. Veel restaurants zijn de hele dag open, zoals het geval is met cafetaria's en bars, die meestal kleine hapjes, borden, sandwiches en porties aanbieden. 
De apotheken zijn meestal geopend van 9.30 uur tot 13.30 uur en van 16.30 uur tot 20.00 uur. In de grotere steden zijn sommige apotheken zelfs de klok rond open. Ze houden ook een oproepdienst bij, die de individuele apotheken afwisselend overnemen. De directory voor hulpdiensten voor nacht en weekend is beschikbaar in alle apotheken en wordt ook gepubliceerd in de dagelijkse pers.

Internet 
www.spain.info (goede site, veel relevante informatie en geweldige multimedia-omgeving - aanbevolen DSL)  

Barcelona: 
www.barcelonaturisme.com 
www.bcn.es 

Málaga: 
www.malagaturismo.com 
www.malaga-andalusien.de 

Mallorca: 
www.infomallorca.net 
www.majorca-Mallorca.co.uk

Musea, galerijen, architectuur 
Ook voor cultuurliefhebbers is Spanje een "feest". Alleen al in Barcelona wachten bijna 100 musea en ongeveer 300 galerijen op bezoekers. Wat te zien is, is meestal op het hoogste niveau. Dit geldt ook voor de architecturale rijkdom van deze stad. Van Picasso tot Dali, Gaudi en Mies van der Rohe, overal waar je ontmoet opmerkelijke werken van grote meesters. In Malaga zijn er, onder andere, het Centrum voor Hedendaagse Kunst, het Etnografisch Museum, een Picasso museum en een Flamenco Museum. In Palma, is een bezoek aan de Memorial and Museum "Fundació Pilar i Joan Miró", de kathedraal en het cultureel centrum "Centro Cultural Ses Voltes" de moeite waard.

Nachtleven 
In Spanje wordt de nacht overdag. Talloze bars, jazzkelders, salsabars, nachtclubs en restaurants vullen de nachten met leven. De meeste clubs gaan pas om elf uur open en er is nog steeds voldoende ruimte om te dansen vóór middernacht. In Salsaclubs is de toegang vaak gratis, maar je moet minstens één drankje nuttigen.

Politiek systeem in Spanje Sinds de grondwet van 1978 is Spanje een parlementaire monarchie geweest. Het verklaart Spanje een sociale en democratische rechtsstaat, toegewijd aan vrijheid, gerechtigheid, gelijkheid en politiek pluralisme. Het Spaanse volk, waaruit alle staatsmacht voortkomt, is de drager van de nationale soevereiniteit (artikel 1). Staatshoofd sinds november 1975 Koning Juan Carlos I, dat staat als een symbool van eenheid en stabiliteit. Zijn taken omvatten de benoeming of verwijdering van de premier en leden van de regering. Bovendien heeft hij het opperbevel van de strijdkrachten en de pardon. De koning is gevestigd en wordt gebruikt door opvolging. De grondwet blijft een tweekamerstelsel neerleggen, de Cortes Generales,

Elke provincie stuurt vier senatoren, elk autonoom gebied een senator per 1 miljoen inwoners. Beide kamers worden om de vier jaar door middel van algemene verkiezingen verkozen. Volgens de grondwet van 1978 ligt de wetgevende macht bij deze twee kamers. Andere taken zijn de goedkeuring van de staatsbegroting en de controle over overheidsactiviteiten (wantrouwen). De regering staat sinds april 2004 onder leiding van premier José Luis Rodríguez Zapatero. In het Parlement heeft hij met zijn Socialistische Arbeiderspartij van Spanje (PSOE) meer dan 164 parlementsleden. Hij leidt binnenlandse en buitenlandse zaken, civiele en militaire administratie en nationale defensie aan het hoofd van zijn regering. De president, de vice-president en het kabinet van ministers vormen samen de Raad van Ministers,

Reisdocumenten 
EU-burgers hebben alleen een geldige identiteitskaart, ID-kaart of paspoort nodig.

Reistijd 
Het klimaat is het aangenaamst in de lente en de herfst. De zomer is warm en de winter aangenaam mild. Zelfs in januari zijn er tafels en stoelen voor de cafés en in september en oktober kunt u gaan zwemmen.

Religie 
De geschiedenis van Spanje wordt gekenmerkt door een heen en weer gaande weg naar het nationaal katholicisme. Een half millennium lang werd het land beschouwd als een onneembare vesting van geloof, geregeerd door wereldlijke heersers en de katholieke kerk. De funderingsmuren werden gebouwd door de "Katholieke Koningen" Isabella I en Ferdinand II - met de oprichting van de Spaanse Inquisitie in 1478 hadden ze een van de meest effectieve machtsinstrumenten. 
Andere trouwe Joden, Lutheranen en vrijdenkers werden vervolgd door de Grote Inquisiteur Tomas de Torquemada en gedwongen om gedoopt te worden, vermoedde dat ketters werden gemarteld en geëxecuteerd. Isabella de Katholieke verbannen alle Joden uit het land op aandringen van Torquemada in 1492. In de 16e eeuw waren het de moslims die gedwongen of ontheemd waren om zich te bekeren; Ze hadden bijna 800 jaar lang grote delen van het Iberisch schiereiland gedomineerd. De regentes Maria Cristina van Bourbon verbood de wrede religieuze processen in 1834. De invloed van de kerk bleef. 
Pas in 1931 sloeg president Manuel Azana de muren van het katholieke fort af met de zin "Spanje is niet langer katholiek". En zijn woorden werden gevolgd door daden: afschaffing van belastingvrijstelling en financiële voordelen, introductie van de echtscheidingswet. 

Maar vijf jaar later, toen Franco zijn regime begon, vestigde hij religie opnieuw als een ideologie en maakte het tot een hoeksteen van zijn macht. Maar 36 jaar nationaalkatholicisme zijn sporen nagelaten: Today 10% van de Spanjaarden regelmatig naar de kerk, het percentage van de agnostici is hoog en ook de geestelijken niet over de jonge (de gemiddelde leeftijd van de priesters is 65 jaar). 
De socialistische regering van José Luis Zapatero heeft belangrijke hervorming projecten die sinds zijn aantreden, zoals de rechtsgelijkheid van homoseksuele paren of het vergemakkelijken van een echtscheidingsprocedure. Hervormingen in de ogen van de prinsen van de kerk "de christelijke wortels van de Spaanse aanval" en het katholicisme "geleidelijk aan stukken scheuren". 
Ondanks alle ideologische verschillen ontvangt de katholieke kerk onder het kabinet van Zapatero meer geld dan onder enige andere regering. Voor 2007 bedragen de belastingvoordelen en rechtstreekse betalingen meer dan vijf miljard euro. De Spaanse "kerkbelasting" alleen - 0,7 procent van de inkomstenbelasting gaat rechtstreeks naar de kerk - toont duidelijk: staat en kerk zijn nog niet echt gescheiden in Spanje.

Veiligheid 
Op het gebied van veiligheid is het snijden gemiddeld genomen in vergelijking met andere landen. In ieder geval moet u uw waardevolle spullen niet in uw handtas bewaren, vooral niet in Barcelona, ​​vooral als u toeristische plaatsen bezoekt. Het is het beste om gewoon mee te nemen wat je echt nodig hebt. Rijbewijs en andere dingen die in de portemonnee zitten, vertrekken beter in het hotel. Het is ook raadzaam om 's nachts niet alleen door de donkere en smalle straten van de oude stad te gaan.

vervoermiddelen 
Het metronetwerk in Barcelona is goed ontwikkeld. De metro rijdt van 5 tot 24 uur, op vrijdag en zaterdag tot 2 uur. In Málaga en Mallorca kun je de bus nemen. Vaak neem je ook een taxi, omdat de prijzen veel goedkoper zijn dan in Duitsland. Indien nodig zwaai je het gewoon met de hand of de víaDanza-reisgenoot bestelde er een voor je.